Resepi Ayam Pandan Goreng
Bahan-bahan
~9 potong ayam (dipotong sederhana besar)
~Daun pandan 9 helai (jumlah daun mengikut jumlah potongan ayam)
Bahan-bahan perapan
*4 ulas bawang putig
*3 ulas bawang merah
*2 batang serai dipotong kecil
*2 batang serai dipotong kecil
*halia sebesar ibu jari
*2 sudu besar seasame oil..(jika tiada gantikan dengan minyak)
*2 sudu santan.. (jika tiada gantikan dengan susu.. apa-apa jenis susu pun saya terima๐
)
*2 sudu sos tiram
*1 sudu fish oil (Jika tiada, gantikan dengan kicap cair)
*separuh penumbuk ๐
๐
๐คฃ gula melaka (jika tiada, gantikan dengan gula putih)
1. Kisar semua bahan-bahan bertanda *.
2. Tuangkan bahan kisar kedalam bekas ayam tadi.
3. Tutup bekas tersebut.
4. Perap ayam.
Tips: Semakin lama anda perap, semakin sedap rasa ayam pandan anda. Minimum perapan adalah selama 1 jam.
5. Selapas perap, ambil ayam lilitkan dengan daun pandan.. pandai-pandailah kamu lilitkan supaya kemas dan tidak mudah tanggal ketika digoreng.. Buat satu persatu ya..
~kalau nak rasa pandan tu masuk dalam ayam.. kena perap lagi selepas lilitkan daun pandan.. perap 15-30minit.
~kalau nak rasa pandan tu masuk dalam ayam.. kena perap lagi selepas lilitkan daun pandan.. perap 15-30minit.
6. Panaskan minyak, dan goreng ayam pada api yang sederhana... balik-balikkan ayam supaya tidak hangus..
NOTE: ayam akan mudah rentung jika api terlalu kuat dan tidak dibalik-balikkan. Ini kerana, ada gula dalam perapan kita tadi. So gais, just goreng menggunakan api sederhana ya. Tapi jika kamu menggunakan deep fry, tak perlulah balik-balikkan ayam, goreng sahaja dalam 15 minit, 150°c.
Taraa dah siap...
Tak cantik presentationnya, sebab saya malas nak hias๐
.. Takpe yang penting rasa ayam tu๐.
~Baca juga resepi kepak ayam madu
~Baca juga resepi kepak ayam madu
Sekian perkongsiannya..
Daa..
penah rasa skali kot kalo x silap tp kat kedaila hehe.. macam x sure tp mcm penah.. sedap juga =D
ReplyDeleteHehe... haah.. saya pun 1st mkn dkt kedai.. ๐
DeleteLama tak makan ayam pandan ni.
ReplyDeleteBoleh cuba yang ni NA..
DeleteThe first time I saw this ... cooking chicken wrapped in pandan leaves.
ReplyDeleteThis definitely makes it more fragrant ..., sedapnyaaa ..
Betul... tp pandan tu tak rasa sangat jugak..hehe... kalau nak lebih bau pandan, kena perap selepas balut dgn daun pandan tu. ๐
Deletefirst time dengar... menarik juga kalau nak masak, buat perlbagai lauk
ReplyDeleteMakanan thailand... bole cuba untuk pelbagaikan menu ๐
Deletei should try this and make a surprise to my mama saying i can cook too!! thank you for sharing! it must be delicious!! ๐
ReplyDeleteHehe... yess chaiyo!! She must B proud if izzati cook this for her.
Deletetak cantik pun tetap kemas balutannya haha
ReplyDeleteHaha... mujurlah kemas๐..
Deletelama tk mkn ayam pandan..nk buat tkde daun pandan nk balut hehe
ReplyDeleteHehe.. kena tambah daun pandan dalam list utk ketua keluarga๐
Delete