Ayam Pandan Resepi

Resepi Ayam Pandan Goreng

Bahan-bahan
~9 potong ayam (dipotong sederhana besar)
~Daun pandan 9 helai (jumlah daun mengikut jumlah potongan ayam)

Bahan-bahan perapan 
*4 ulas bawang putig
*3 ulas bawang merah
*2 batang serai dipotong kecil
*halia sebesar ibu jari
*2 sudu besar seasame oil..(jika tiada  gantikan dengan minyak)
*2 sudu santan.. (jika tiada gantikan dengan susu.. apa-apa jenis susu pun saya terima๐Ÿ˜…)
*2 sudu sos tiram
*1 sudu fish oil (Jika tiada, gantikan dengan kicap cair)
*separuh penumbuk ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ gula melaka (jika tiada, gantikan dengan gula putih)

1. Kisar semua bahan-bahan bertanda *.
2. Tuangkan bahan kisar kedalam bekas ayam tadi. 
3. Tutup bekas tersebut.
4. Perap ayam. 

Tips: Semakin lama anda perap, semakin sedap rasa ayam pandan anda. Minimum perapan adalah selama 1 jam.

5. Selapas perap, ambil ayam lilitkan dengan daun pandan.. pandai-pandailah kamu lilitkan supaya kemas dan tidak mudah tanggal ketika digoreng.. Buat satu persatu ya.. 
~kalau nak rasa pandan tu masuk dalam ayam.. kena perap lagi selepas lilitkan daun pandan.. perap 15-30minit.
6. Panaskan minyak, dan goreng ayam pada api yang sederhana... balik-balikkan ayam supaya tidak hangus..

NOTE: ayam akan mudah rentung jika api terlalu kuat dan tidak dibalik-balikkan. Ini kerana, ada gula dalam perapan kita tadi. So gais, just goreng menggunakan api sederhana ya. Tapi jika kamu menggunakan deep fry, tak perlulah balik-balikkan ayam, goreng sahaja dalam 15 minit, 150°c.

Taraa dah siap... 


Tak cantik presentationnya, sebab saya malas nak hias๐Ÿ˜….. Takpe yang penting rasa ayam tu๐Ÿ˜.

~Baca juga resepi kepak ayam madu

Sekian perkongsiannya..

Daa..




14 comments:

  1. penah rasa skali kot kalo x silap tp kat kedaila hehe.. macam x sure tp mcm penah.. sedap juga =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... haah.. saya pun 1st mkn dkt kedai.. ๐Ÿ˜Š

      Delete
  2. Lama tak makan ayam pandan ni.

    ReplyDelete
  3. The first time I saw this ... cooking chicken wrapped in pandan leaves.
    This definitely makes it more fragrant ..., sedapnyaaa ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul... tp pandan tu tak rasa sangat jugak..hehe... kalau nak lebih bau pandan, kena perap selepas balut dgn daun pandan tu. ๐Ÿ˜Š

      Delete
  4. first time dengar... menarik juga kalau nak masak, buat perlbagai lauk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makanan thailand... bole cuba untuk pelbagaikan menu ๐Ÿ˜Š

      Delete
  5. i should try this and make a surprise to my mama saying i can cook too!! thank you for sharing! it must be delicious!! ๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... yess chaiyo!! She must B proud if izzati cook this for her.

      Delete
  6. tak cantik pun tetap kemas balutannya haha

    ReplyDelete
  7. lama tk mkn ayam pandan..nk buat tkde daun pandan nk balut hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. kena tambah daun pandan dalam list utk ketua keluarga๐Ÿ˜‚

      Delete

ARAHAN BERTUGAS DI SABAH

 Assalamualaikum  Akhirnya permohonan saya dan suami untuk bertugas di Sabah diluluskan setelah 14 tahun berulang kali mengisi borang permoh...