AYAM GORENG KOREA STYLE

RESEPI AYAM GORENG KOREA MUDAH

Assalamualaikum

Boring makan ayam goreng biasa, jom cuba resepi ayam goreng korea style...


(i)Bahan-bahan perapan ayam 
▪️Ayam 7 potong
▪️1 tsp lada hitam
▪️4 ulas bawang putih ditumbuk
▪️1 inchi halia ditumbuk
▪️1 tsp garam

(ii)Bahan-bahan tepung salut
▪️Tepung gandum 1 cawan
▪️Tepung jagung 1 cawan
▪️Tepung beras 2 Tbsp
▪️Serbuk lada hitam 1 tsp
▪️Garam 1 tsp
▪️Serbuk halia 1tsp
▪️Serbuk bawang putih 1tsp
▪️Baking soda 1tsp

(iii)Bahan-bahan sos salutan
▪️5 Tbsp sos tomato
▪️4 Tbsp sos cili
▪️4 Tbsp madu
▪️2 sudu cuka

Cara-caranya
1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan(i) selama 1 jam.

2. Gaul sebati semua bahan-bahan tepung salut(ii). 
3. Kemudian pecahkan 1 biji telur kedalam bekas berlainan. Masukkan 3 sudu(sahaja) tepung salut kedalam bekas telur tadi, kemudian kacau sebati. Letakkan 1 sudu air.
4. Kemudian, masukkan ayam yang telah diperap tadi.
5. Ambil satu ketul ayam, dan masukkan kedalam campuran tepung salut(ii). Pastikan tepung menyaluti semua permukaan ayam. Setelah itu, letakkan ayam yang telah disaluti tepung, ke bekas berlainan. Buat satu persatu, sehingga semua ayam disaluti tepung.
6. Goreng ayam. Apabila ayam hampir masak.. Angkat dan rehatkan sekejap, dalam 5 minit. Kemudian goreng semula untuk kali yang kedua... Apabila ayam sudah masak, angkat dan toskan minyak.

7. Potong 2 ulas bawang putih. Masukkan 3 sudu minyak kedalam kuali dan masukkan bawang putih tadi. Tunggu hingga bawang kekuningan. 
8. Masukkan sos salutan tadi, kacau hingga mendidih dan sedikit pekat.
9. Masukkan ayam goreng, gaulkan sehingga semua ayam dibaluti sos. Angkat dan hidangkan.
10. Taburkan bijan keatas ayam tadi dan... dah siap... 
Sedap... berbaloi buat sendiri...

Ni kalau makan dekat kedai, dah puluh-puluh harga ni... hehehe

Boleh tonton video bawah ni, untuk lebih mudah faham... 

(Saya belajar dari video ni.. bahan-bahan yang saya senaraikan diatas adalah bahan mudah yang ada dirumah, bukan 100% ikut resepi dalam video ni..hehehe... so kalau kamu nak guna sukatan saya tu pun dah ok... memang sedap)

Kredit pada video Aneka Masakan With Rosie.M... ada penyelesaian diberi, sekiranya kamu tiada bahan yang disenaraikan... bagus video masakan gini... bukan senang nak jumpa๐Ÿ˜Š


Burger roti gardenia

Cara buat Burger Simple menggunkan Roti Gardenia.

Assalamualaikum,


Sarapan pagi dengan burger sihat buatan sendiri kan baik.. ๐Ÿ˜Š

Jom... sekali sekala dimusim PKP Fasa dua ni, kita sarapan ala-ala Mat Salleh.. hehehe

Bahan-bahan membuat burger boleh diubahsuai mengikut citarasa anda sendiri.

Saya gunakan:-

▪️patty ayam jenama Ramly
▪️roti (better guna gardenia , tapi sangat sukar nak dapat roti gardenia musim PKP ni)
▪️daun salad (pilihan)
▪️tomato*
▪️kubis putih + kubis unggu*
▪️bawang merah besar*
▪️cheese slice (pilihan)
▪️telur
▪️serbuk lada putih ajisho (pilihan)
▪️oregano (pilihan)
▪️serbuk kayu manis (pilihan)
▪️mayonis kewpie warna oren
▪️sos cili
▪️sos tomato
~pilihan bermaksud kalau tak nak guna pun boleh, tapi kalau guna lagi BAGUS

Cara-cara membuatnya:-

1. Potong semua bahan yang bertanda *.. potong seperti dalam gambar

2. Bakar sekejap roti, tak perlu lama sangat.. cuma nak garingkan sedikit sahaja.

3. Buat telur mata goyang  kemudian angkat





4. Masak patty ayam ramlee, letakkan secukup rasa/garam.. cucuk-cucuk sikit patty tu menggunakan hujung  sudip. 

4. Dadar telur dan tuang atas kuali leper, dan buat selebar yang boleh.. lebih lebar, lebih mudah proses membungkus patty ayam..

5. Letakkan pati ayam burger atas telur dadar tadi

6. Letakkan cheese

7. Letakkan telur mata tadi

8. Taburkan sedikit serbuk lada putih ajisho, sedikit herba oregano, sedikit serbuk kayu manis. (Saya boldkan sedikit tu, maksudnya sangat sikit ya(setengah cubit๐Ÿ˜…).... tak nak banyak sangat, nanti burger jadi tak sedap)


9. Bungkus menggunakan telur dadar tadi

10. Angkat dan dah boleh letakkan atas roti.

11. Untuk lapisan burger, mula-mula letakkan
~mulakan dengan sekeping roti gardenia,
~kemudian daun salad
~kemudian kobis yang dipotong halus
~kemudian 1 slice tomato
~kemudian 1 slice bawang
~kemudian letakkan sos cili, mayonis kewpie, sos tomato
~kemudian letakkan bungkusan telur dadar yang telah dibuat tadi
~kemudian letakkan kobis yang dipotong halus
~kemudian 1 slice tomato
~kemudian 1 slice bawang
~kemudian daun salad
~kemudian letakkan sos cili, mayonis kewpie, sos tomato
~Terakhir tutup dengan roti gardenia
~dan tadaaaaa... hasilnya



Siap... yeay!!

Dah bole sarapan... ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Ayam Pandan Resepi

Resepi Ayam Pandan Goreng

Bahan-bahan
~9 potong ayam (dipotong sederhana besar)
~Daun pandan 9 helai (jumlah daun mengikut jumlah potongan ayam)

Bahan-bahan perapan 
*4 ulas bawang putig
*3 ulas bawang merah
*2 batang serai dipotong kecil
*halia sebesar ibu jari
*2 sudu besar seasame oil..(jika tiada  gantikan dengan minyak)
*2 sudu santan.. (jika tiada gantikan dengan susu.. apa-apa jenis susu pun saya terima๐Ÿ˜…)
*2 sudu sos tiram
*1 sudu fish oil (Jika tiada, gantikan dengan kicap cair)
*separuh penumbuk ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿคฃ gula melaka (jika tiada, gantikan dengan gula putih)

1. Kisar semua bahan-bahan bertanda *.
2. Tuangkan bahan kisar kedalam bekas ayam tadi. 
3. Tutup bekas tersebut.
4. Perap ayam. 

Tips: Semakin lama anda perap, semakin sedap rasa ayam pandan anda. Minimum perapan adalah selama 1 jam.

5. Selapas perap, ambil ayam lilitkan dengan daun pandan.. pandai-pandailah kamu lilitkan supaya kemas dan tidak mudah tanggal ketika digoreng.. Buat satu persatu ya.. 
~kalau nak rasa pandan tu masuk dalam ayam.. kena perap lagi selepas lilitkan daun pandan.. perap 15-30minit.
6. Panaskan minyak, dan goreng ayam pada api yang sederhana... balik-balikkan ayam supaya tidak hangus..

NOTE: ayam akan mudah rentung jika api terlalu kuat dan tidak dibalik-balikkan. Ini kerana, ada gula dalam perapan kita tadi. So gais, just goreng menggunakan api sederhana ya. Tapi jika kamu menggunakan deep fry, tak perlulah balik-balikkan ayam, goreng sahaja dalam 15 minit, 150°c.

Taraa dah siap... 


Tak cantik presentationnya, sebab saya malas nak hias๐Ÿ˜….. Takpe yang penting rasa ayam tu๐Ÿ˜.

~Baca juga resepi kepak ayam madu

Sekian perkongsiannya..

Daa..




PKP FASA DUA.. SENYUMAN DAH TAK BETUL

Assalamualaikum,
PKP Fasa 2 ni, dah tak dapat nak telan masakan sendiri.. hahaha.. dah jemu, tepu segala๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚... 

Nak pesan di luar pulak, masih was-was... huhuhu... Adik ipar nak beli makanan McDonald guna delivery pun, saya tak bagi... hehhhee sampai gitu sekali saya jaga family saya ni.. hahaha. Mesti diorang stresssss hehehe

Sebenarnya, saya pun jemu jugak... tapi disebabkan rasa was-was ni, jadi lebih baik tak payah beli.

So solutionnya, masaklah menggunakan resepi orang lain... walaupun saya yang masak sendiri, tapi ia resepi orang lain.. so kira makanan @ resepi luar la kan.. huhu

Semoga kita semua dilindungi, dan moga virus ni cepat pergi..

Sekian diari PKP fasa 2, hari ke 20.



CARA SIMPAN SERAI AGAR TAHAN LEBIH LAMA

Tips, simpan serai supaya tahan lebih lama.

Assalamualaikum,

Serai adalah herba yang popular, kerana kerap digunakan dalam masakan, terutama masakan melayu. 

Serai ni, cepat rosak jika tidak disimpan dengan cara yang betul. 

Kalau nak serai tahan lama, dan tidak mengecut... Boleh cuba tips bawah ni.

Mula-mula, potong serai mengikut panjang yang kamu kehendaki.. kemudian cuci bersih.

Potong pendek seperti dalam gambar tu ya.

Kemudian masukkan serai tersebut kedalam bekas. Dan isikan air sehingga penuh.. Pastikan isi air hingga penuh supaya semua serai berada dalam air.

Simpan dalam peti ais, bahagian refrigerator.

Dah siap..

Setiap 1 minggu... tukar air dalam bekas tu ya..

Mudah sahaja kan... hati pun senang, sebab no more wasting.. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


Okeh, sekian perkongsiannya..

Daa..

CARA SIMPAN DAUN PANDAN AGAR TAHAN LEBIH LAMA

Cara simpan daun padan agar tahan lebih lama.

Assalamualaikum,

Kita ada masanya memerlukan sedikit daun pandan untuk sesetengah masakan. Tetapi, mustahil untuk mendapat daun pandan dalam kuantiti yang sedikit di pasaraya. Kadang-kadang tu, masih banyak baki daun pandan yang tak digunakan. Simpan dalam peti ais refrigerator, bebrapa hari sahaja, dah mengering... sedih kan tengok pembaziran begitu.

But worry no more, this is the best way to keep your pandan leaf still in good condition for a month.. Yup... for a month and maybe more.

Ini adalah cara saya, ada beberapa cara lain, tapi saya lebih suka buat begini.

Mula-mula... kamu pisahkan satu-satu daun pandan tu dari pokoknya, dan cuci bersih.

Kemudian simpulkan satu-satu daun pandan tu macam dalam gambar atas tu.

Masukkan dalam tempat yang bertutup. 

Simpan di peti ais bahagian sejuk beku...

Dah siapp... 

Kalau nak guna, keluarkan banyak mana yang kamu perlu saja... 

Dengan cara ini, daun padan akan tetap fresh, dan paling best, bau masih harum semerbak ๐Ÿ˜Š.

Salah satu masakan saya, menggunakan daun pandan.




Okeh itu sahaja perkongsiannya..

Daa.. 

APA MAKSUD B40 M40 DAN T20


Assalamualaikum



Bagi yang masih tertanya-tanya maksud sebenar B40, M40 dan T20, yang mana seringkali digunakan oleh kerajaan setiap kali pembentangan budget negara, bolehlah baca entry saya ini sampai habis.

Sebenarnya, Istilah B40, M40 dan T20 ialah, mewakili kepada peratus populasi negara kita, iaitu 40% terbawah, 40% tengah dan 20% teratas.

Penentuan kelas pendapatan di Malaysia iaitu B40, M40 dan T20, adalah berasaskan kepada garis pendapatan. Disebabkan itu, penentuan kepada definisi pendapatan B40, M40 dan T20 adalah tidak tetap, dan nilainya mungkin akan berubah. Kemungkinan ia naik ataupun menurun dari tahun ketahun, ini semua bergantung kepada penyata Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Ini adalah berdasarkan kajian yang dibuat oleh JabatanPerangkaan Malaysia, melalui kaji selidik Penyiasatan Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (PPIR & KA).Kajian ini dibuat, 2 kali setiap 5 tahun. Boleh rujuk sini kajian yang sedang dilaksanakan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, pada masa ini.

*untuk info, kajian yang dilaksanakan menunjukkan data yang semakin meningkat dari tahun ke tahun.. Ini ialah petunjuk baik yang menunjukkan ada pertumbuhan ekonomi di Malaysia.



Apa maksud B40

B40 ialah kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40 / Bottom 40). Yang mana, Isi rumah berpendapatan dibawah RM 4360.00. 

B40 juga merangkumi isi rumah miskin yang berpendapatan bulanan kurang daripada Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK), iaitu dibawah RM950.00 sebulan.


Apa maksud M40

M40 ialah kumpulan isi rumah berpendapatan 40% pertengahan (M40/ Middle 40), Yang mempunyai isi rumah berpendapatan RM4361 hingga RM9619. 

Golongan ini adalah tunjang kepada kesejahteraan ekonomi negara. M40 merupakan tunjang kepada perbelanjaan penggunaan dan pelaburan swasta di Malaysia. Golongan M40, merupakan kumpulan yang kritikal untuk sumber manusia, pelaburan dan kewangan.

Apa maksud T20

T20 ialah kumpulan isi rumah berpendapatan 20 % tertinggi (T20 / Top 20). Pendapatan Isi rumah golongan T20 ialah RM9620 dan keatas. 

T20 merupakan penggerak ekonomi dan juga majikan kepada M40 dan B40. 

Okeh.. itulah maksud kepada B40, M40 dan T20. Selepas ni, semua dah faham bila sebut sahaja B40, M40 dan T20 tu..

Sekian.




ARAHAN BERTUGAS DI SABAH

 Assalamualaikum  Akhirnya permohonan saya dan suami untuk bertugas di Sabah diluluskan setelah 14 tahun berulang kali mengisi borang permoh...